.

"Wanneer we er het minst op bedacht zijn, gooit het leven ons plots in het diepe om onze moed en onze veranderingsgezindheid op de proef te stellen.”

donderdag 19 april 2007

Positieve-relativeer-dagen

Het gaat gelukkig weer een stuk beter. Maandag en dinsdag heb ik leuke dagen gehad maar wel erg veel zorgen in mijn hoofd. Elke seconde zwierven er vele gedachten door mijn brein. Vooral 's avonds in bed als het licht uitging lag ik met mijn ogen wijd open naast Matthijs te malen en te malen. Tijdens een van die nachten dacht ik bij mezelf, dit is niet goed. Dit duurt nu al dagen en zo wil ik het komende halfjaar niet doorbrengen. Waar is die vechtlust? Het 'kom op we doen het gewoon en die k*tkanker moet gewoon als de sodemieter weg' gevoel.... Weer even denken: ach het is nog maar 9 keer, in plaats van: ooh neeee nog 9 keer... Tja dat is leuk om te zeggen, maar het ook echt voelen is een tweede. Toch zit ik wat dat betreft vrij simplistisch in elkaar. Ik luister vrij goed naar mezelf (al zal Matthijs dit zwaar tegenspreken door te zeggen dat ik naar niemand luister ;-) maar dus wel naar mezelf). Dat betekent dat ik iets tegen mezelf zeg (een klein schopje onder mijn altijd mooie billen) en me daar ook aardig goed naar ga gedragen en zelfs voelen. Dat heeft geresulteerd in een, zoals ik vandaag aan wat mensen verkondigde, periode van positieve-relativeer-dagen. Overigens een stuk ontspannender... :-)

Dinsdag heb ik mezelf getrakteerd op een ultieme, uur durende, massage bij de chinees op de hoek. Voor maar 30 euro wordt je een uur lang van voor naar achter en van boven naar beneden gemasseerd. Je kruin, vingers, rug, benen, tenen, niks wordt overgeslagen. Ontspannen was moeilijk in mijn toen nog 'zorgen-bui' maar na een uur luktte dat ook aardig. Daarnaast heb ik 's middags een boel geld uitgegeven aan een hele mooie zonnebril op sterkte en (aangezien het 2 voor de prijs van 1 was) mezelf getrakteerd op een roze/rode bril die ik nog niet had bij roze/rode outfits. Was trouwens bij elkaar dus helemaal niet zo duur, maar wel heel erg mooi dus ik heel erg blij! Dat soort dingen moeten nu wel op dinsdag als het niet zulk mooi weer is in verband met de drukte. Nu kon het net al leken mijn moeder en ik soms net schizofreen zo panisch reageren we allebei als er iemand te dicht bij mij in de buurt komt... Mensen zullen wel denken.....

Gister heb ik echt heerlijk gelanterfanterd. Matthijs was de garage aan het verven en ik drentelde een beetje van boven naar beneden. Lag tot 13.00 uur in bad. Ging weer eens bij Matthijs staan kleppen en koekeloeren. Weer eens naar boven. Een teller van het aantal bezoekers geinstalleerd op deze site en vervolgens geobsedeerd de statistieken voor enkele uren gevolgd... Daarna bij Astrid en Dali gegeten en een heerlijk foute dansfilm gezien die waarachtig nog helemaal goed afliep ook...

Verder heb ik van mijn schoonmoeder met een van de vele kaartjes een krantenberichtje opgestuurd gekregen waarin iets staat over kanker en sport. Er is een stichting (Stichting Kanker en Sport, ofwel Stichting Tegenkracht) die vinden dat sporten ook tijdens de behandeling van kanker heel belangrijk is. Dat komt overigens ook steeds vaker naar voren in onderzoek. Niet alleen voor de lichamelijke conditie, maar ook voor het psychische gestel. Op hun website staat veel informatie. Het komt er op neer dat je na een inspanningsonderzoek 6 maanden lang begeleidt wordt om 2 keer in de week (geloof ik) te sporten. Dit gaat onder controle van het Sportmedisch Centrum Amsterdam en in overleg met de behandelend arts. Er wordt een plan gemaakt met doelstellingen en het sporten wordt totaal aangepast aan wat je wil (welke sport) en wat je kan. Ik heb me meteen opgegeven. Ik zei vorige week nog tegen Matthijs is het rijtje wat ik allemaal wil en niet mag dat ik nu wel zou willen sporten (is ook voor het eerst, maar ach beter laat dan nooit...). Maar ja het is nu totaal onverantwoord om dat op eigen houtje te doen. Dit leek mij een mooie kans. Ze zijn vorig jaar pas van start gegaan in Amsterdam en wilden in 2007 uitbreiden. Dus ik had geen idee of het iets zou worden, maar wie weet.
Vanmiddag werd ik gebeld door de coordinator dat ik de allereerste (jawel!) ben die zich via de website heeft aangemeld. Hij had al contact gehad met het sportmedisch centrum in Groningen en die stonden zeer positief tegenover alles. Dat betekent dat ik in Groningen bij een sportarts een inspanningstest ga doen en een uitgebreide intake. (Ik hoef me nu gelukkig niet te schamen voor mijn miserabele conditie, ik heb nu een excuus!) Dan bespreken we hoe het zit met de chemo's enzo en welke sporten ik leuk vind. Zij hebben weer veel contact met verschillende medische fysiotherapie praktijken met sportfaciliteiten en anders regelt Tegenkracht met mij een sportlocatie en begeleider. Erg leuk dus! Op die manier kan je lekker en verantwoord bewegen en je conditie op peil houden. En natuurlijk je kop even op iets anders zetten. En na een half jaar aan doelen werken is het ook makkelijker om het sporten vol te houden. Daarbij hoef je maar een kleine bijdrage te betalen.. Echt een super inititatief.

Daarnaast ga ik morgen lekker een weekendje naar Schiermonnikoog! Gezellig met Astrid, Moena en Niki. Even uitwaaien, lekker koken, spelletjes spelen en kleppen en natuurlijk Matthijs een weekendje rust gunnen.... Dinsdag heb ik in principe weer chemo (de tijd vliegt echt!) maar het is maar de vraag of het dan doorgaat in verband met de leuko's. Erg vervelend die onzekerheid, maar ach, aangezien ik in mijn 'positieve-relativeer-dagen' zit kan zelfs dat me nu niet zoveel schelen!

10 opmerkingen:

matthijs zei

Dag schoonheid! weer een leuk stukje geschreven. Zie je wel dat ik je weblog lees! Krijg anders op m'n kop van je lieftallige zusje.
Heel veel plezier dit weekend. Ik zal mijn best doen om uit te rusten. Gelukkig hoef ik dit weekend niet uit te slapen dus daar heb ik dan alle tijd voor.

Dikke kus!

Anoniem zei

Hallo Roos,
als ik je weblog lees denk ik jeemigdepeemig wat doe je veel!
Hou het positieve gevoel vast en geniet ervan!
groeten van Petra

Anoniem zei

Hallo Roos,
Nou jij kunt je zelf goed oppeppen, knap hoor hoe je dat doet. Een heerlijk weekend toegewenst met de anderen en neem je nieuwe zonnebril mee want het lijkt er op dat je hem nodig bent.
Veel plezier op schier.
Lieve groet van Gea

Anoniem zei

Fijn weekend!
Nathaly

Anoniem zei

Hey Roos,

je bent nu lekker weer aan het genieten, als het goed is tenminste.
En ik dacht weet je wat ik ga even spammen terwijl ze stiekem niet kijkt ;). Als je dit leest ben je weer terug en is het weekend waarvan ik overtuigd ben dat het leuk was weer over, maar dan heb je tenminste nog wat nieuwe berichtjes om te lezen ;)
Niet dat ik echt iets interessants te melden heb ofzo, maar dat doet er niet echt iets toe, toch?
Even laten weten dat ik aan je denk en dat je de aankomende dagen nog even sterk moet zijn.
Liefs Maeike

Anoniem zei

Sporten fantastisch, daar had ik ook aan kunnen denken!!!
Ben benieuwd hoe dat gaat en wat je gaat doen.

Liefs
Marlies

R.J.W. zei

Hey Roos,

vanaf een afstandje volg ik je verhalen en je gevecht. Hou vol!

Groet!

Wouter

Anoniem zei

Ha die Roos, wel ik lees je berichten en leef met je mee. Soms, als ik lees dat je erg misselijk bent, denk ik, probeer na een behandeling heel stil in bed te liggen, gebruik tevoren een beetje Zofran, en ook daarna. Maar je zult er zelf heel veel van af weten. Ik organiseer een leuke nascholingsdag eind augustus voor de jeugdverpleegkundigen van de GGD. Omgaan met pubers, een leuk onderwerp om mee te stoeien.
Veel sterkte en liefs gewenst, Bert L.

Anoniem zei

hey roosje, nou je tikt al bijna de 500 aan, gaat lekker hoor.
was een topweekend, zulke moeten we er meer van hebben.
sterkte vandaag, hoop dat het door gaat, hoe gek dat ook klinkt maar je snapt wat ik bedoel.

dikke kus moena

Maya zei

Hi lieve Roos, zo ik ben weer helemaal bijgelezen. Ik begrijp dat hoe vaker deze pagina bezocht wordt en hoe meer reacties je krijgt hoe eerder je beter bent. Volgens welke wet is dat? Doet me denken aan de overtuigingen van de transcedente meditatie; hoe meer mensen er voor vrede mediteren hoe eerder er vrede komt. Ja, geen wonder, denk ik dan, hebben ze geen tijd meer om elkaar overhoop te schieten. Maar volgens ingewijden heeft het te maken met positieve energie in de wereld zetten, de gedachtenvibes die negatief zijn afwenden. Dat spreekt me wel aan en ik begrijp dat door dit te lezen en jou te mailen ik je even heel veel positieve vibes zend. Dus hierbij 1000 x positieve gedachten voor jou. Veel plezier op Schier. Doe Niki de groetjes, liefs Maya